Het Zonneatollenproject in de Wieringerhoek definitief van de baan!


Het Zonneatollenproject voorzag erin om de Wieringerhoek (IJsselmeer bij Den Oever) te bestemmen voor Energieopwekking d.m.v. zonnepanelen. Een groot en mooi zeil- en natuurgebied zou erdoor zijn verdwenen ten gunste van deze commerciële activiteiten. Er was daarvoor al een stevige lobby door de initiatiefnemers ingezet en liep er al een integrale verkenning en was er al een OER-aanvraag (Energie op Rijksgrond) ingediend.

De commissie Vaarbelangen van de Toerzeilers heeft zich vanaf het begin verzet en hard gemaakt om dit slechte plan van tafel te vegen. Al in een vroeg stadium zijn Bram Kruijt en Jacques Pronk, beide Vaarbelangers, daarvoor in actie gekomen en hebben daartoe diverse initiatieven ondernomen.

Zienswijze
Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een gezamenlijke aanpak met diverse partijen, waarbij Het Blauwe Hart ook van veel belang was. Uit onze sector waren dat Hiswa Recron en de BBZ, de vereniging voor de beroepschartervaart. Onder meer heeft dit geleid tot een zienswijze, ingediend ook namens de Toerzeilers, door de Vogelbescherming.

Ook binnen de PAGW, Programma Aanpak Grote Wateren waarbij de Toerzeilers betrokken zijn via het afstemoverleg, hebben we onze zorgen geuit en die zijn meegenomen naar het Ministerie van I&W.

Het Ministerie van Defensie sloot zich vervolgens ook bij de tegenstanders aan en claimde ook de ruimte bij de Wieringerhoek ten behoeve van oefeningen.

Al eerder was het Zonneatollenproject in de media genoemd, maar tijdens het laatste PAGW-overleg werd bevestigd dat het zonneatollen project definitief van de baan is.

De Toerzeilers zijn in deze strijd, naast Hiswa Recron en de BBZ, samen opgetrokken met Vogelbescherming Nederland, Ver Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, PWN Waterleidingbedrijf Noord Holland, De IJsselmeervereniging, Natuur en Milieufederatie Noord Holland en Flevoland, Nederlandse Productenorganisatie Visserij en Staatsbosbeheer.